luni, septembrie 01, 2008

Spanish action

Pai e timpul sa mai vorbim si de niste creme... Am gasit la farmacie, la recomandarea cumulata a unei prietene + cea a manichuristei mele, o crema care se numeste Tracto Pon. E produsa de Vectem, o companie spaniola de farma. Care e treaba cu Tracto Pon?

Tracto Pon are un continut (variabil, in functie de varianta) de uree. Varianta care mi-a fost recomandata initial este cea mai puternica (30% continut de uree). Are actiune magica pentru calcaie ingrosate, bataturi, calozitati, unghii cu tendinta de incarnare, cuticule cu prea multa initiativa, etc. Pe scurt, dizolva tesuturile uscate, ingrosate si moarte si ajuta pielea sa se rehidrateze. Nu e un efect cosmetic, ci curativ. De unde si ideea de cura, adica trebuie folosit o vreme - dimineata si seara, pe zonele cu probleme, dupa care, pentru intretinere, se poate achizitiona un tub (e ceva mai mare) de Tracto Pon 10% (sau chiar bidonasul cu lotiune, tot cu 10%). Ah, a nu se pierde din vedere genunchii sau coatele cu piele ingrosata.
Folosind produsele astea si citind pe ici-pe colo despre ele si actiunea magica a ureei (sa nu ne speriem de asocierea cu urina, ca substanta asta e prezenta si in sange - plus ca cea din tub e obtinuta pe cale artificiala), am aflat niste chestii interesante. 

Adica:
Ureea este folosita in tratamentul unor mici disfunctii ale pielii, care pot degenera (sau pot fi confundate) cu acneea. Keratosis Pilaris (KP) e una dintre ele. I se spune popular "piele de pui" si apare mai ales la copii si adolescenti (brate, antebrate, picioare). Arata ca si cand ar avea pielea de gaina pe anumite portiuni de piele. Se estimeaza ca pana la 80% dintre adolescenti au asa ceva, dar si undeva intre 40-50% dintre adulti (la nivel mondial). Asa ca nu e ceva de speriat. Partea proasta - insa - e ca multi dintre ei confunda KP cu acneea (cum ziceam) si o vor trata ca atare... Adica vor zgandari zonele astea pana cand se vor inflama si se vor infecta. Ei bine, ideea e ca daca apare asa ceva, trebuie vazut mai intai un dermatolog pentru o consultatie. Iar daca asta e diagnosticul, cel mai probabil va fi prescris un unguent pe baza de uree.

Sa nu uit... asemenea unguente sunt bune si pentru tratarea firelor incarnate.

Mai multe despre KP aici

Niciun comentariu: